καθημερνά από τις 8 π.μ. εως τις 7 μ.μ.

Απεντόμωσης Απολύμανσης Πάρος 


Η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκινάει με την σωστη εφαρμογή απεντόμωσης  του κήπου σας, νωρίς το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προτού γιγαντωθεί. Επεμβαίνουμε  και ψεκάζουμε όπου υπάρχουν στάσιμα νερά και τοποθετούμε συσκευές παγίδευσης για την παρακολούθηση του πληθυσμού. Έτσι, δημιουργούμε ένα απροσπέλαστο δίκτυο απέναντι στα κουνούπια. Μετά την απεντόμωση, συζητάμε μαζί σας και σάς δίνουμε πρακτικές συμβουλές ώστε να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα. 

Ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια 

Τα κουνούπια μεταφέρουν πολλούς ιούς, μερικοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Οι κυριότερες ασθένειες είναι ο πυρετός του Δυτικού Νείλου (Κοινό κουνούπι), η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός (Κουνούπι «Τίγρης»), ο Κίτρινος πυρετός, οι Εγκεφαλίτιδες, ο Νηματώδης των φιλαριώσεων και ο ιός Τσικουνγκούνια. 

Πως να αντιμετωπίσετε τα κουνούπια 

Ο κύκλος ζωής των κουνουπιών είναι άμεσα εξαρτημένος από τα στάσιμα νερά. Εκεί αναπαράγονται, εναποθέτουν τα αυγά τους και αναπτύσσονται μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή. Επομένως φροντίζουμε να μην αφήνουμε στάσιμα νερά στον χώρο μας. Πετάμε το νερό από το πιατάκι της γλάστρας μετά από κάθε πότισμα. Τα πιατάκια αυτά είτε τα καταργούμε, είτε τα γεμίζουμε χαλικάκια. Γεμίζουμε τυχούσες λακκούβες με χώμα ή τις αποστραγγίζουμε με προσοχή. Μαζεύουμε τις παιδικές πισίνες ή άλλα παιχνίδια που μένουν έξω και μαζεύουν το νερό της βροχής. Ελέγχουμε συχνά τις βρύσες και τις επιδιορθώνουμε εάν στάζουν.

Κλαδεύουμε τους θάμνους, κουρεύουμε το γκαζόν και την αυτοφυή βλάστηση. Καθαρίζουμε τις σχάρες των φρεατίων, τα λούκια και τις υδρορροές στη σκεπή.Εάν υπάρχουν σπασμένα / ανοιχτά παράθυρα, φεγγίτες ή οπές του εξαερισμού, προμηθευόμαστε ανθεκτική, καλής ποιότητας σίτα και τα καλύπτουμε με προσοχή.

Τα βασικά για τον βιολογικο κύκλο τον κουνουπιών 

Ο βιολογικός κύκλος του κουνουπιού αποτελείται από το αβγό, τα προνυμφικά στάδια (προνύμφη), τη νύμφη και τέλος το ακμαίο. Εκτός από το τελευταίο στάδιο (ακμαίο-το γνωστό ενοχλητικό κουνούπι που μας τσιμπά) όλα τα άλλα διαβιούν στο νερό.
Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου των κουνουπιών εξαρτάται κυρίως από τη θερμοκρασία. Η διάρκεια της ζωής των ενηλίκων κουνουπιών (ακμαίων) εξαρτάται συνήθως από διάφορους παράγοντες όπως πχ θερμοκρασία, υγρασία, το φύλο του κουνουπιού και την εποχή του χρόνου. Τα αρσενικά ακμαία ζουν για περίπου μία εβδομάδα ενώ τα θηλυκά ζουν περισσότερο και ανάλογα με τους παραπάνω παράγοντες το διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει έως και ένα μήνα. Τα κουνούπια, εκτός της όχλησης που προκαλούν, είναι οι φορείς αρκετών ασθενειών για τον άνθρωπο όπως ελονοσία (malaria), Δάγκειος αιμορραγικός πυρετός (dengue hemorrhagic fever), κίτρινος πυρετός (Yellow fever virus), τσικουνγκούνια (chikungunya) και ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile virus).

Το θηλυκό κουνούπι θα εντοπίσει μία κατάλληλη υδατική εστία και θα αφήσει τα αβγά της. Η περίοδος επώασης (ο χρόνος μεταξύ ωοτοκίας και εκκόλαψης) είναι δυνατόν να διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα είδη. Τα ωά που τοποθετούνται άμεσα στην επιφάνεια του νερού εκκολάπτονται σε 1-3 ημέρες γεγονός, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Ορισμένα είδη τοποθετούν τα ωά τους σε υγρό χώμα ή σε άλλο υγρό υπόστρωμα (π.χ. κορμούς δένδρων) όμως ο χρόνος επώασης ποικίλει αφού τα ωά αυτά θα εκκολαφθούν όταν κατακλυστούν από νερό (βρόχινο, λιωμένο χιόνι ή βρεθούν σε κάποια άλλη παρόμοια κατάσταση). Το θηλυκό, ανάλογα με το είδος, γεννά 100 έως 500 ωά (300 κατά μέσο όρο) σε κάθε γονοτροφικό κύκλο. Στις επόμενες ωοτοκίες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 10, γεννά μικρότερο αριθμό..






,







,